آریا جوان

آخرين مطالب

8 انیمیشن کلاسیک که باید حتما ببینید | از والت دیزنی تا میازاکی خواندنی

8 انیمیشن کلاسیک که باید حتما ببینید | از والت دیزنی تا میازاکی
  بزرگنمايي:

آریا جوان - تقریبا سه دهه‌ای از زمانی که دیگر فقط بچه‌ها مشتری انیمیشن نیستند می‌گذرد. در طی این سه دهه، انیمیشن‌هایی در جهان ساخته شده و به نمایش درآمده که بزرگ‌سالان را هم با خود همراه ساخته و انیمیشن را به طیف وسیعی از فیلم‌ها، سبک‌ها و تکنیک‌ها تبدیل کرده است. 
به گزارش همشهری آنلاین, انیمیشن چنان حیطه گسترده و متنوعی شده که بعید است سازندگان، منتقدان و طرفدارانش سر تعریف یکسان و واحدی از اینکه انیمیشن چیست به توافق برسند. این عدم توافق، با توجه به پیشرفت‌های تکنولوژیک در فرآیند فیلمسازی طی دو دهه اخیر، خیلی هم تعجب‌برانگیز نیست. برای مثال، به سادگی نمی‌شود گفت «آواتار» جیمز کامرون انیمیشن است یا لایو اکشن. خود کامرون که معتقد است فیلمش انیمیشن نیست و همه جزئیات فیلم را بازیگران ساخته‌اند، ولی می‌شود با نظرش موافق نبود. بسته به اینکه در تحلیل و تفسیر سینمای دیجیتال به کدام فلسفه و رویکرد متوسل می‌شوید، تعیین انیمیشن بودن یا نبودن فیلم‌ها هم متفاوت خواهد شد. با این حال هنوز هم به سادگی می‌شود یک انیمیشن متعارف را از همان نخستین نماهایش شناخت و تصمیم گرفت که به تماشایش می‌ارزد یا نه. انیمیشن جذاب، مخصوصا در دو دهه اخیر، با داستانی گرم و گیرا و شخصیت‌هایی زنده روی نگاه ما به زندگی و آدم‌ها و رفتار خودمان اثر می‌گذارد. انگار رنگ‌ها و اشکال و حتی چهره‌های انسانی گرافیکی با معصومیت‌شان همدلی ما را راحت‌تر از فیلم‌های لایو اکشن تسهیل می‌کنند. چقدر طول کشید که از پیرمرد شجاع و وفادار و بامزه «آپ/ بالا» خوشتان بیاید و با او همدلی کنید؟ نوازنده شکست‌خورده انیمیشن «روح» که در زندگی نتوانسته دنبال رؤیای نوازندگی‌اش برود و تازه پس از مرگ در عالم ارواح شجاعت لازم را برای تغییر زندگی‌اش به دست می‌آورد، چقدر شما را به خطر کردن و پی رؤیاهای‌تان رفتن ترغیب کرده؟ همین اواخر، انیمیشن معمولی «لئو» چقدر دیده شد و پیام ساده و عملی‌اش که ماهی را هروقت از آب بگیری تازه است، به دل‌ها نشست. 8 انیمیشنی که در اینجا معرفی کرده‌ایم، همگی کلاسیک‌اند، بعضی تجاری و متعارف و بعضی غیرتجاری و نامتعارف که همه‌شان ارزش تماشا دارند.

آریا جوان

بامبی (1945)
کارگردان: دیوید هَند
محصول: امریکا
بچه گوزنی که مادرش را از دست داده باید به تنهایی در جنگل زندگی کند. این داستان دقیقا مناسب سال 1945 بود که جنگ جهانی دوم تمام شد. میلیون‌ها کودک در سراسر قاره سبز و سایر نقاط دنیا باید راه و رسم زندگی را بدون اینکه راهنما و بزرگ‌تری داشته باشند می‌آموختند و می‌توانستند گلیم‌شان را از آب بیرون بکشند. جنگلی که بامبی در آن پا می‌گیرد و تجربه به دست می‌آورد، استعاره‌ای از جوامع جنگ‌زده است که خطر در هر گوشه و کنارش کمین کرده و بچه گوزن معصوم و زیبایی مثل بامبی برای آموختن راه و رسم زندگی در این محیط نیازمند دوستانی زرنگ مثل تامپر خرگوشه است.

آریا جوان

سیندرلا (1950)
کارگردان: کلاید جرونیمی، همیلتون لاسک و ویلفرد جکسون
محصول: امریکا
این داستان اسطوره‌ای همان‌قدر که به دختران جوان می‌قبولاند فقط کافی است صبور و خوش‌قلب باشند تا بخت در خانه‌شان را بزند و به خوشبختی برسند، به زعم فمینیست‌ها، مروج اعتقادات ناروایی است که باور دختران جوان را به توانایی‌های خودشان تضعیف می‌کند. با این همه، در این انیمیشن والت دیزنی، سیندرلا مظهر همه خوبی‌هایی است که یک دختر جوان آرزوی‌شان را در سر می‌پروراند. نامادری بدجنس سیندرلا هم تجسمی از همه نیروهایی شر و شومی است که نمی‌خواهد زیبایی و دانایی و کاردانی سیندرلا را باور کند و فقط به حمایت از دختران نالایق خودش می‌اندیشد که استعدادشان در کرنش کردن است.

آریا جوان

سیاره شگفت‌انگیز (1973)
کارگردان: رنه لالوکس
محصول: فرانسه
انیمیشنی سوررئال که دیدنش تجربه‌ای منحصربه‌فرد است و البته اگر اهل تجربه چیزهای نامتعارف نباشید، شاید چندان به مذاق‌تان خوش نیاید. جز رنه لالوکس، دیگر آدم مهم و موثر «سیاره شگفت‌انگیز» هنرمند کارتونیست رولان توپور بود که در نوشتن فیلمنامه و طراحی تولید این انیمیشن هم نقش داشت. «سیاره شگفت‌انگیز» داستان دو نژاد Oms و Draags است که در سیاره Ygam زندگی می‌کنند. Oms ها از نظر جثه اندازه انسان و تحت ظلم و ستم Draags های غول‌پیکر و آبی‌رنگ هستند که با مداخله یک دختر Draags تغییری در این وضع رخ می‌دهد. تصاویر این انیمیشن جادویی به نقاشی‌های سورئالیستی شباهت دارد.

آریا جوان

آکیرا (1988)
کارگردان: کاتسوهیرو اوتومو
محصول: ژاپن
سی سال پس از جنگ جهانی سوم، توکیو به شهری بسیار بزرگ و صنعتی تبدیل شده که گروه‌های خلافکار شب و روز در آن با هم می‌جنگند. علت وقوع جنگ جهانی سوم کودکی به نام آکیرا بوده که توانایی‌های خاصی داشته. یکی از اعضای ضعیف گروه‌های خلافکار که صاحب قدرتی عجیب شده، آکیرا را پیدا می‌کند، ولی آکیرا چیزی نیست که او فکرش را می‌کرده. اتوموتو گفته منبع الهامش دهه 1970 توکیو بوده که تظاهرات دانشجویی، موتورسواران، جنبش‌های سیاسی، گنگستران و جوانان بی‌خانمان در آن وجود داشتند. کیفیت بالای گرافیکی این انیمیشن یکی از دلایل موفقیت آن بود.

آریا جوان

شیرشاه (1994)
کارگردان: راجر آلرس و راب مینکاف
محصول: امریکا
شیرشاه مرده؛ زنده‌باد شیرشاه. تقریبا می‌توان «شیرشاه» را خلاصه کرد به مرگ شیر پدر و بر جای نشستن شیر پسر. ولی همه‌چیز به همین سادگی هم نیست. شیر پسر تا به شیرشاه بدل شود باید سفر دورودرازی را از سر بگذراند. این انیمیشن که چه‌بسا ادای دین کمپانی دیزنی به دیوید لین حماسه‌ساز بزرگ سینما باشد، چشم‌اندازهایی باشکوه و حیواناتی با جاه‌طلبی ریاست بر سایرین را در داستانی درگیرکننده به تصویر می‌کشد. این داستانِ گذر از کودکی به بزرگسالی شیربچه‌ای است که می‌خواهد پنجه جای پنجه پدرش بگذارد.

آریا جوان

داستان اسباب‌بازی (1995)
کارگردان: جان لستر
محصول: امریکا
وقتی نخستین قسمت «داستان اسباب‌بازی» در سال 1995 اکران شد، رسانه‌ها آن را به‌عنوان نخستین انیمیشن تمام‌کامپیوتری تاریخ معرفی می‌کردند که بدون دخالت دستان پرمهارت استادان انیماتور قدیمی تولید شده است. در آن دوران هنوز خبری از فناوری‌های پیشرفته امروزی نبود و انیمیشن‌های دوبُعدی، مثل «دیو و دلبر» (1991)، «علاءالدین» (1992) و «شیرشاه» (1994) با داستان‌های جذاب و شخصیت‌های دوست‌داشتنی‌شان، به فانتزی‌هایی جان می‌دادند که هم هوش از سر کودکان می‌برد و هم بزرگ‌سالان را به تحسین وامی‌داشت. اما داستان اسباب‌بازی انقلابی در صنعت انیمیشن به‌وجود آورد که یکی از مهم‌ترین دستاوردهایش گسترش مرزهای خیال‌پردازی بود.

آریا جوان

آبی تمام‌عیار (1997)
کارگردان: ساتوشی کن
محصول: ژاپن
بگذارید اهمیت این انیمه جذاب را با این ماجرا شرح دهیم: دارن آرونوفسکی، کارگردان مشهور امریکایی، بابت بازسازی نعل به نعل صحنه وان حمام این انیمیشن در فیلم «مرثیه‌ای بر یک رؤیا» 59 هزار دلار به ساتوشی کن پرداخت کرد. بعدها دوباره آرونوفسکی در فیلم «قوی سیاه» تکه‌هایی از این انیمیشن را بازآفرینی کرد. همین که کارگردانی خلاق مثل آرونوفسکی این چنین تحت تاثیر این انیمیشن است، نشان می‌دهد با چه اثری مواجه‌ایم. رازآمیز، مهیج، پرتعلیق و در مرز خیال و واقعیت؛ دختر جوانی از دنیای خوانندگی وارد دنیای بازیگری می‌شود، اما یکی از هوادارانش از این تصمیم او راضی نیست.

آریا جوان

شهر اشباح (2001)
کارگردان: هایائو میازاکی
محصول: ژاپن
بی‌شک هایائو میازاکی بزرگ‌ترین کارگردان انیمیشن ژاپن در تاریخ سینماست و نامش هم‌ردیف کسانی چون والت دیزنی و جان لَسِتر قرار دارد. روی هر کدام از انیمه‌های میازاکی که دست بگذارید جایی در فهرست بهترین انیمیشن‌های تاریخ سینما دارد. از کیفیت بصری غنی و خیال‌انگیز آثارش بگیرید تا سبک روایی و موسیقی و هر عاملی که می‌تواند به جذابیت یک انیمیشن کمک کند، در کارهای او به حد اعلا رسیده است. «شهر اشباح» مشهورترین اثر میازاکی درباره دختری 10 ساله است که تلاش دارد پدر و مادرش را که به خوک تبدیل شده‌اند نجات دهد. اگر این قصه یک‌خطی برای‌تان عجیب است، خود انیمیشن هوش از سرتان می‌برد.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1308418/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر لنوو IdeaPad Slim 5 لو رفت؛ لپ‌تاپ موردانتظار با تراشه ایکس پلاس

برترین برند بازار تلویزیون چین نه سامسونگ است و نه ال جی!

خادمان کاروان زیر سایه خورشید در کابین خلبان هواپیما

با ماشین رفت داخل باشگاه بدنسازی!

4گوشه دنیا/ کوچک‌ترین روستای ژاپن که نیمی از ساکنانش را کشت!

موتورسوار تعادلشو از دست داد!

کتاب صادق زیباکلام ناموجود شد/ عکس

آقای عیاری ما خیلی خوشحالیم که سینمای ایران شما را دارد

بیوگرافی «سوگل خلیق»؛ بازیگری آرام و کاربلد

سبک بازی فرزاد فرزین در «قطب شمال» و تلاش نافرجام او!

سوپر سیو اونانا روی شوت وحشتناک گابریل مارتینلی

به بهانه تولد 36 سالگی مارسلو؛ زیبا‌‌ترین دریبل‌های مدافع برزیلی در لیگ قهرمانان اروپا

بایرن 2-0 وولفسبورگ؛ توخل نایب قهرمانی می‌خواهد

توهین طرفداران لاتزیو به ده روسی و مادرش

ادامه فاجعه تن‌هاخ؛ بدترین یونایتد 54 سال اخیر!‏

وقتی آرسنالی‌ها هوادار دشمن شدند

اولدترافورد آبشار شد

گل اول یوونتوس به سالرنیتانا توسط ربیوت

یوونتوس 1 - 1 سالرنیتانا‌؛ تیم آلگری شاید سوم هم نشود

فکر فرار از خانه به سرم زده است

مروری بر فعالیت فودبلاگرها و موکبانگ‌ها

معاون حقوقی رئیسی: قراردادهای نفتی در صورت محرمانه‌نبودن باید شفاف شوند

تاکید امیرعبداللهیان بر ارائه طرح‌های برنامه محور جهت گسترش روابط ایران و پاکستان

نوباوه: طرفداران بایدن، ضداسرائیل شده‌اند

انویدیا گرافیک‌های RTX 5080 و RTX 5090 را هم‌زمان معرفی می‌کند

استیم پول خریداران Ghost of Tsushima در کشورهای پشتیبانی‌ نشده PSN را پس داد

امکانات یک پرواز 25 هزار دلاری

برگی از تاریخ/ این فرد دردناک‌ترین مرگ تاریخ را تجربه کرده است

تصویری از یک ماهی عجیب که بیشتر شبیه یک گیاه دریایی است!

موقعیت اضطرابی با علیرضا استادی در «شب خوش»

چهره ها/ «مازیار لرستانی» این روزها چه می کند؟

بچه چرا لخت شده؟!

چهره ها/ بوسه جواد خواجوی بر صورت تازه داماد

اعتراض هواداران بایرن به پیراهن جدید؛ این چه رنگیه!

واکنش ویسی به درخواست هواداران پرسپولیس و استقلال

سرمربی بسکتبال طبیعت: کار اصلی ما در فینال است

جنجال در عربستان؛ تونل افتخار رونالدو برای دشمن!

فریاد یونایتد به هوا رفت؛ پنالتی ما را نگرفت!

دو بوکسور کشورمان فردا به روی رینگ می‌روند

سهمیه کشتی آزاد آمریکا کامل شد

صدرنشینی آرسنال در شبی که زهری نداشت

ویسی استراتژی فولاد مقابل استقلال را فاش کرد

گل اول سالرنیتانا به یوونتوس توسط نیکولو پیروتزی

آموزش تل سر با گل طبیعی در طبیعت

امیرعبداللهیان: ایران بر خاورمیانه غیر هسته‌ای تاکید دارد

وزیر کشور توئیت جنجالی خود درباره دور دوم انتخابات را پاک کرد

چند درصد طرح‌ها و لوایح در سامانه مجلس تصویب شده است؟

روایتی درباره اعلام برائت عضو سابق شورای نگهبان از پسرش؛ تا حالا پدر شهید بودم، حالا شده‌ام پدر طرید!

واکنش آشنا به دستگیری زیباکلام: چرا نمی‌گیرن؟ چرا! می‌گیرن

«حسینی» از معاونت پارلمانی ریاست جمهوری رفت